Dutch Felt Academy is
een bij het CRKBO geregistreerd opleidingsinstituut

De docenten

Als je kiest voor de lessenreeks 'Ambachtelijk Vilten' dan krijg je les van Truus Huijbregts. Zij is oprichter van Dutch Felt Academy.
Bij de opleidingen 'Verbeelding in Vilt' en 'Felt Artist' krijg je tijdens de praktijkdagen les van diverse docenten. Zij geven elk op hun eigen manier les in een verscheidenheid aan vilttechnieken en creatieve vorming.

Het aanbod aan docenten kan variëren, afhankelijk van beschikbaarheid van de docenten en ontwikkeling van de opleiding zelf.

Docent 'Ambachtelijk Vilten': Truus Huijbregts
Docententeam 'Verbeelding in Vilt' 2019-2020: Brigit Pauka, Astrid Polman, Truus Huijbregts
Docenteam 'Felt Artist' 2018-2019: Ria van Els-Dubelaar, Brigit Pauka, Cora Jongsma, Annemie Koenen, Anneke Copier, Brigit Daamen, Astrid Polman en Truus Huijbregts.

Hieronder kun je nader kennismaken met de docenten van DFA.


Truus Huijbregts
Truus werkt met handgemaakt vilt omdat dit materiaal haar uitermate boeit. In de loop der jaren heeft zij de ingrediënten van het viltproces dusdanig leren kennen dat zij een goed gebruik kan maken van de speciale uitdrukkingskracht van vilt.
Truus houdt van het werkproces van dit materiaal omdat het een langzaam proces is. Het geeft haar de tijd te reflecteren op dat wat onder haar handen ontstaat. Het zachte materiaal, de wol, daagt haar steeds weer uit een vorm, en de daarbij passende vilttechniek, te vinden waarin kracht ligt besloten. Truus laat zich in haar werk inspireren door de landelijke omgeving van haar atelier en de emoties binnen menselijke verhoudingen.

Nieuwsgierig geraakt door de wol van haar eigen schapen is Truus in 2003 in aanraking gekomen met wolvilten. Het viltproces fascineerde haar dusdanig dat zij zich sindsdien verder heeft ontwikkeld.
Door het volgen van masterclasses en haar eigen experimenten heeft ze zich diverse technieken eigen gemaakt. Van 2012 tot 2014 heeft Truus de meester-opleiding Filzschule Oberrot gevolgd. Van 2014 tot 2016 volgde zij de kernstudie en coaching aan Kunstacademie De Werker.
Als beeldend (textiel)kunstenaar werkt Truus naast haar vrije werk in opdracht van particulieren. Zij heeft geparticipeerd in groeps- en solo-exposities in binnen- en buitenland.

Sinds 2008 runt Truus atelier Filt Viltwerk waar ze cursussen geeft aan beginnende en gevorderde vilters. In 2014 heeft Truus Dutch Felt Academy opgericht. Naast organisator van DFA is zij ook docent en coach. Het is Truus' missie haar kennis te delen. Ze geniet ervan cursisten hun creativiteit te laten ontdekken tijdens viltexperimenten. Truus' doel is cursisten te begeleiden in het maken van goed viltwerk zodat ze in staat zijn zich via dit medium creatief te uiten op een voor hen eigen wijze.

Meer info over Truus Huijbregts: www.truushuijbregts.nl


Docent:
Brigit Pauka - Huijbens
Haar moeder was docent handvaardigheid, haar vader meubelmaker. Dingen maken met je handen kreeg ze daarom van huis uit mee. In haar tienerjaren leerde ze kleding maken, en eigen kleding ontwerpen. In de jaren tachtig kwamen er patroontekenen, spinnen en wol verven bij. Daarna ging ze schilderen en vanaf 2015 vilt maken.

Als beleidsadviseur en manager werkte Brigit bij de gemeente Almere. De sector cultuur was daar haar werkveld. Sinds 2009 werkt ze als zelfstandig adviseur coach en trainer. In 2016/2017 volgde Brigit de DFA opleiding en sindsdien werkt ze vooral als viltkunstenaar. Terugkerende thema's in haar werk zijn: het menselijk lichaam, portret en kleur. Ze volgde diverse workshops over ecoprinten, vilten, etc. en geeft ook zelf workshops. Ze is bestuurslid van enkele culturele organisaties, en vrijwilliger bij de Almeerse Wolunie. Als studiebegeleider bij de Dutch Felt Academy combineert ze haar beide professies.

Brigit is geboren in 1959, woont in Almere, is getrouwd en heeft 3 volwassen (stief)kinderen.

Meer over Brigit en haar werk: www.BrigitVilt.nl.


Docent:
Cora Jongsma
Het Nederlandse landschap is voor Cora Jongsma een onuitputtelijke bron van inspiratie. In haar werk vergelijkt ze het in cultuur brengen van het landschap met het maken van vilt. Het landschap bestaat immers net als vilt uit meerdere lagen door mensenhand in cultuur gebracht. Processen als inpoldering, vervening, verstedelijking en zandverstuivingen worden geanalyseerd en vinden hun weerslag in Proeftuinen van Vilt. Opgeleid als monumentaal vormgever aan de Kunstacademie in Kampen heeft ze haar perspectief op het landschap ontwikkeld. Als docent ruimtelijke vormgeving is ze verbonden aan de afdeling Art & Design bij het Grafisch Lyceum te Rotterdam. Visie op ruimte, conceptontwikkeling en met een open mind met materie experimenteren is wat Cora wil overbrengen op haar studenten.

Sinds haar vertrek uit Rotterdam naar Drenthe werkt ze aan het project "Mapping Ballooërveld" met wol van het Drents heideschaap. Dit bijzondere heide landschap in het Nationaal Landschap Drentsche Aa wordt onderzocht op structuren en sporen die de mens daar al vanaf de prehistorie achterliet. Cora Jongsma studeert momenteel aan de universiteit in Groningen voor de master Landschapsgeschiedenis. Het maken van kunst en doen van wetenschappelijk onderzoek naar het landschap komen hierdoor samen.

Meer info over Cora Jongsma: www.feltscape.wordpress.com en [email protected]


Docent:
Anneke Copier
Anneke Copier is een overtuigd aanhanger van "Slow Fashion". Kwaliteit en vakmanschap worden gecombineerd in eigentijdse ontwerpen. Belangrijke elementen zijn pure, natuurlijke ingrediënten, karakter en duurzaamheid. Met haar ontwerpen geeft ze de draagster warmte, comfort en identiteit. Anneke Copier is al meer dan 30 jaar met veel passie bezig met vilt, in kleding en in andere toepassingen. Duurzaamheid en vilt zijn voor haar geen trend, maar onderdeel van haar leven.
Ze werkt vanuit haar eigen atelier, zeer landelijk gelegen in het noordwesten van Nederland. De productie van de kleding vindt hier plaats. Ze gebruikt verschillende soorten wol, zowel uit de directe omgeving als andere delen van de wereld, als basis voor het handgemaakte vilt.
In combinatie met het vilt worden andere natuurlijke materialen zoals zijde, vlas en linnen gebruikt. Dit geeft een uniek en persoonlijk karakter aan haar ontwerpen. De combinatie met andere materialen zorgt voor een diversiteit aan textuur, alsook voor een verschil in toepasbaarheid. Transparant en soepel voor een top, dik en warm voor een jas. Met het comfort voor de draagster als belangrijkste uitgangspunt.

Meer info over Anneke Copier: www.annekecopier.nl

Masterclass bij de Dutch Felt Academy: Vrouwelijk vilt vanuit het vierkant. Met de nadruk op vrouwelijk.


Docent:
Annemie Koenen
Annemie Koenen geeft les in eigen Wolwerkplaats Moeder Aarde (1999) en sinds 2008 overwegend internationaal. Annemie's kennis op het gebied van viltmaken is breed en diep, gelijk haar cursusaanbod, waarbij de nadruk ligt op kwaliteitsvilt.
Ze wordt geïnspireerd door de natuur en culturen uit verre landen en maakte vele reizen naar Centraal Azië, de bakermat van het vilt. Ze werkt overwegend met haar eigen geverfde wol en zijde en met recycling materialen. Haar kunstenaarschap vind zijn vorm in vele sluimerende ideeën die op een bepaald moment tot realiteit worden of op haar weg komen. Ze laat zich graag leiden door de omstandigheden, welke een beperking en uitdaging zijn. Haar accessoires en wandversieringen zijn te vinden op verschillende plekken in het land en sinds 2017 ook in haar galerie: Creaties in vilt.
Wanneer ze in opdracht werkt is haar streven om het beeld van de opdrachtgever zo helder mogelijk te krijgen om van daaruit in dialoog het werk, passend in zijn omgeving, tot stand te brengen.

Meer info over workshops en eigen geverfde materialen: www.wolwerkplaatsmoederaarde.nl
Meer info over haar werk: www.annemiekoenen.nl


Docent:
Astrid Polman
Astrid Polman woont met man, zoon en dochter in het Gelderse Bemmel. Ze heeft ruim 25 jaar als logopedist gewerkt en in de tussentijd aan de kunstacademie in Enschede gestudeerd. Textiele werkvormen hebben altijd haar interesse gehad, zowel 2D als 3D (een interview hierover is te lezen op: www.textileartist.org/astrid-polman-interview-embroidery-on-paper). 7 Jaar geleden heeft ze het vilten ontdekt door een middagje bij een vriendin er mee bezig te zijn. Daarna is Astrid veel over vilten gaan lezen en gaan uitproberen. Eindelijk had ze een materiaal gevonden om haar ideeën vorm te geven. Astrid's beelden komen vaak intuïtief tot stand. Meestal is er wel een beginplan, maar door steeds weer kijken en reageren krijgt het beeld zijn uiteindelijke vorm.
Astrid gebruikt de nat- en droogvilt-techniek door elkaar. Haar gedachte is dat bijna alles met wol te maken "moet" zijn. Astrid gooit bijna nooit iets weg. Steeds meer vormen deze "mislukkingen" uiteindelijk de weg naar een nieuw beeld, dat ze nooit van te voren zo had kunnen bedenken, maar wel altijd "past".
Dit wil Astrid in haar masterclass graag doorgeven: durven loslaten en de creatieve reis aangaan op zoek naar jouw authentieke beeld(taal).

Meer info over Astrid Polman: www.astridpolman.nl

Masterclass bij de Dutch Felt Academy: Op zoek naar je eigen beeldtaal


Docent:
Brigit Daamen
Brigit Daamen ontwerpt en maakt kleurrijke sieraden en sjaals van vilt.

In 1998 studeerde Brigit Daamen af in de richting 3-D-Design (sieraad- en product vormgeving) aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Vanaf dan start ze met haar ontwerppraktijk in haar atelier aan huis. Eerst in Rotterdam en nu in Haarlem.

Aanvankelijk ontwierp ze kleine gebruiksvoorwerpen die ze in eigen beheer produceerde en in een bijzondere verpakking op de markt bracht. Gaandeweg heeft haar liefde voor het sieraad de overhand genomen. Nu ontwerpt en maakt Brigit Daamen vooral sieraden van vilt.

Het lichaam, zowel het fysieke (de aanraking) als het innerlijke (de ziel en de beleving), is een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerpproces. Haar materiaalkeuze en haar voorkeur voor vilt vloeit hier direct uit voort. Contrasten in zowel kleur, materiaalgebruik als ook in thema (binnenwereld-buitenkant) zijn terug te vinden in haar werk. Brigit Daamen hanteert heldere en eenvoudige vormen en zoekt naar spannende kleur combinaties.

Naast het ontwerpen geeft Brigit Daamen ook workshops en korte cursussen vilten aan jong en oud op locatie. Op enthousiaste wijze deelt ze zo haar kennis en passie voor het zelf maken van vilt. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar het inzicht geven in de opbouw van het vilt zodat er ruimtelijke vormen kunnen ontstaan die verder ontwikkeld kunnen worden.

Brigit Daamen is jaren bestuurlijk actief geweest. Zoals in het Platform Vrije Vormgeving tijdens de overgangsfase van de VES naar de BNO (2003-2005) en daarna bij Kunstenaarsvereniging De Vishal in Haarlem (2006-2008), De Kunstlijn Haarlem (2010-2011) en in Stichting Luster (2011-2012).

Samen met anderen organiseert Brigit Daamen sieraadtentoonstellingen. Dit begon in Rotterdam als lid van 010 Sieraad (2002-2009) een groep die ze samen met collega’s op richtte. In Haarlem wordt dit voortgezet met ‘Haarlems Sieraad Collectief’, dat dankzij haar ontstond. www.haarlemssieraadcollectief.nl


Docent:
Ria van Els-Dubelaar
Ria van Els-Dubelaar heeft zich na haar opleiding als docent Textiele werkvormen en als docent Nederlandse taal- en letterkunde blijvend verder ontwikkeld.
De keuze voor het materiaal natuurzijde heeft daarbij steeds centraal gestaan. Zij is medeoprichter van Zijdar Natural Silk (1982) waar zij tot 2013 functioneerde als directeur-eigenaar en waar zij de Zijdar Galerie leidde.
Haar jarenlange verbondenheid aan de International Silk Association (ISA)- een wereld-overkoepelende organisatie van zijde producerende en zijde consumerende landen-, heeft haar tot uniek expert gemaakt op het gebied van sericultuur, zijdeproductie en zijdeverwerking en de vele cultuurhistorische aspecten van zijde als materiaal.

Ria beheerst een groot scala aan textiele technieken -zowel de klassieke als de innovatieve- en heeft zo een zeer veelzijdige knowhow van het textiele surface design. Ze traint en coacht mensen met een liefde voor textiel; van liefhebbers tot professionals. Haar statement is dat passie, materiaalverkenning en techniek de tools zijn waarmee ieders persoonlijke expressie en vormentaal kunnen worden vrijgemaakt. Hierin ligt voor haar als docent de grootste uitdaging: wanneer de student naar huis gaat, zal het grote avontuur optimaal verder moeten kunnen gaan.

Mede daarom is ze een veelgevraagd docent voor masterclasses in binnen- en buitenland: sinds 2005 is ze met grote regelmaat werkzaam in Zwitserland waar ze doceert aan alumni van de Feltakademie, leden van Filzverein Graubünden, docenten Textilgestaltung en studenten van ZSAG.
Zij is bestuurlijk actief bij een lokale radio-omroep, diverse welzijnsorganisaties en is sinds 2013 voorzitter van Textielcommissie.nl.


Edzer Dillema
Geen docent, maar wel een belangrijke kracht binnen Dutch Felt Academy. Edzer is de man van oprichtster Truus Huijbregts en is werkzaam in de marketingcommunicatie. Geen wonder dat hij alle marketingactiviteiten van DFA op zich neemt en zodoende voor een groot deel verantwoordelijk is voor 'het gezicht' van DFA naar de buitenwereld. Daarnaast vervult hij menig organisatorische taak binnen DFA.
Maar als student van DFA zul je hem in een andere hoedanigheid leren kennen: hij is degene die ervoor zorgt dat je tussen de middag kunt genieten van heerlijke huisgemaakte soep en dat je de afwas een weekje aan een ander kunt overlaten.

Dutch Felt Academy is een bij het CRKBO geregistreerd opleidingsinstituut


Algemene voorwaarden Student area